Dare Kaurič

Preden CD plošče dokončno izginejo na smetišču zgodovine bo svojo samostojno ploščo izdal tudi Dare Kaurič,. Najbolj poznan je kot avtor in soavtor vseh uspešnic neuničljivih Kingstonov in tudi njihov član že od samega začetka. Mnogi ne vedo, da je Dare tudi avtor in soavtor vseh skladb legendarne punk skupine Kuzle, avtor vseh največjih uspešnic Zablujene Generacije ter tudi izvršni producent in avtor hitov turbo prvakov Atomik Harmonik. Njegove skladbe izvajajo tudi Mambo Kings, Videosex, Big Foot Mama, Natalija Verboten in mnogi drugi.

Ker mu očitno idej ne zmanjka, je vzporedno z delom v svoji matični skupini ocenil, da je čas za prvo samostojno ploščo z naslovom "Partigiano Di Amor", katere izid planira za mesec september.
Kaj bo prinesla njegova samostojna plošča, ki jo je posnel z gostujočimi glasbeniki, za to priložnost poimenovanimi The Bikini Detectors (iz njegovega besedila skladbe Mini Bikini - Kingston), bomo videli kaj kmalu. Na plošči se bo znašlo kar nekaj različnih stilov, saj pravi, da se hitro naveliča enega žanra in se rad preizkusi v čem novem. Skupna točka vseh komadov pa je pozitiva, okus po morju in soli, po ukradenih poljubih, in ležernosti ...

Dare Kaurič danes predstavlja eno vidnejših avtorskih imen na slovenski glasbeni sceni, za glasbo pa se je resnici na ljubo navdušil že v rosnih letih ob poslušanju sestrinih plošč raznih izvajalcev. Predihal je vse možne stile od ‘sestrinega’ Toma Jonesa preko prvih lastnih idolov (T. Rex, Slade, Sweet) in kaj kmalu tudi sam začel intenzivno trenirati kitaro, saj je, kot pravi, opazil, da se lepe punce vedno lepijo na kitariste. Tako je že v mladih letih ustvarjal komade kot za stavo in žagal po kitari v legendarnem punk bendu Kuzle, kjer je avtor vseh skladb. Leta so obrusila robove, še vedno pa v njegovem avtorskem delu ostaja  vidna nabritost, pripravljenost na vedno nove možne kombinacije mešanja glasbenih stilov, tako da v njegovem delu najdemo vse – od punka, popa, rocka, reaggea do turbo glasbe.

Poleg dela v skupini Kingston, katere soustanovitelj in basist je, se Dare Kaurič že od samega nastanka zasedbe, torej polnih 16 let, predstavlja tudi kot avtor glasbe in vseh besedil. Kingston veljajo za enega koncertno najbolj aktivnih glasbenih kolektivov v Sloveniji, nanizali so zavidljivo število velikih uspešnic, ki so pravzaprav brez roka tajanja in so stalnica radijskih valov in vsake prave domače zabave še leta in leta po njihovem nastanku: Cela ulica nori, Vzemi vse, Mini bikini, Non Stop, sirene, Izgubiva se v noč, Kocka je padla nat, itd.. Hotel modro nebo in Cela ulica nori sta bili zmagovalni skladbi festivala Melodije morja in sonca. Luna nad obalo pa je bila po podatkih SRF največkrat predvajanja skladba v Sloveniji leta 2004. S Kingstoni je kot basist in spremljevalni vocalist nanizal že več kot 1000 koncertov. Skladbe piše še za mnoge druge izvajalce in je doslej nanizal več kot 150 avtorskih pesmi, kar je svojevrsten fenomen in rekord. Dobro se ga spomnimo kot zakulisno gonilno silo Zablujene Generacije, ki je prav v letih pod njegovo taktirko dosegla izjemen uspeh. S punk albumom Pozitiv vabrejšn, katere producent in večinski avtor je, so presegli zlato naklado in razen legendarne skupine Pankrti to ni uspelo še nobenemu slovenskemu punk kolektivu. Kot popolni ‘outsiderji’ pa so cello dosegli 4. mesto na EMI. Dare Kaurič je tudi avtor in izvršni producent celotnega projekta Atomik Harmonik, pa StereoTipov in Kristine. Prav Atomik Harmonik so bili z zmago na festivalu Melodije morja in sonca  leta 2004 pomemben mejnik na slovenski sceni, pod Kauričevo taktirko jim je uspel veliki met in platinsti album, večkrat pa so nastopili tudi v tujini. Bizgalna brizga je postala SRF-ov Hit leta 2004. Redno sodeluje z Natalijo Verboten in skupino Mambo Kings. Ob tem pa je tudi soavtor velike uspešnice skupine Videosex ‘Moja mama’, ki jo je na novo posnela tudi priljubljena skupina Big Foot Mama.

kontakt: darwinn.studio@gmail.com